Eten integreren in kunst: Een inclusief en duurzaam totaalconcept
Het integreren van eten in kunst creëert een aantal uitdagingen. Naar een schilderij kun je blijven kijken, maar eten raakt op. Daarnaast gaan er met eten een hoop andere moeilijkheden gepaard.
Zo zit je met de versheid, zijn er een hoop hygiëneregels en zijn er natuurlijk mensen met bepaalde eetvoorkeuren of allergieën

Eetbare kunst en de organisatie eromheen om het mogelijk te maken, vormt een geheel
Voor de The Life of Food moest voor al deze uitdagingen een oplossing gevonden worden, en dat is gelukt! Bezoekers kunnen de kunst ervaren doordat er ieder half uur een nieuwe tour start. Je verblijft telkens met je groep voor een vaste tijd in een van de installatiekunstwerken, totdat het tijd is om naar de volgende gang te gaan. Tijdens deze wisselingen van ruimtes kunnen de kunstwerken tussendoor klaar- en schoongemaakt worden voor de volgende groep.
The Food Life of Food bestaat uit een tour met verschillende kunstwerken, die allemaal hun eigen verhaal vertellen. Ervoor en erna wordt je verwelkomt en begeleid door de kunst hosts van het Dineum. Vanwege alle bijkomende logistiek rondom eten kan de gehele ervaring in het Dineum als geheel worden gezien: als één kunstwerk dat ontworpen is als een totaalconcept. Want alleen al deze elementen samen maken het mogelijk om de kunstwerken naar het publiek te brengen.
Een kunsttour voor alle eetvoorkeuren en allergieën
De kunsttour moet toegankelijk zijn voor iedereen die van de kunstwerken wil genieten. Dat is de filosofie van waaruit de kunstwerken ontworpen zijn. Om dit te bereiken moet het eten dus ook geschikt zijn voor zo veel mogelijk mensen. Daarom kwam er een extra eis te liggen bij de ontwikkeling van de eetbare delen van de kunst: Alle eetbare delen moesten zo ontworpen worden dat ze vrij zijn van de meest voorkomende allergenen. Dat betekent dat er bijvoorbeeld geen brood, zuivel of eieren gebruikt konden worden. Daarnaast is de hele ervaring zo ontworpen dat een tour ook geschikt is voor vegetariërs en veganisten.
Een ethische duurzame belevenis
Een standbeeld of schilderij kan eeuwenlang tentoongesteld worden, maar eten kan slechts eenmaal geconsumeerd worden. Om de kunstwerkervaring aan te bieden aan een groot publiek is er dus ook een grote hoeveelheid eten nodig. The Food Art Experience is ontworpen om een zo laag mogelijke milieu impact te hebben. Dat gebeurt niet alleen door zo veel mogelijk met circulaire producten en materialen te werken, maar ook door alleen te werken met ingrediënten met een lage milieu impact. Er worden geen dierlijke producten gebruikt en er wordt gewerkt met seizoensproducten. In één van de kunstwerken is er zelfs een manier gevonden om voedsel-reststromen in te kunnen zetten en zo minder voedsel te verspillen.
